Kronika mesta Prešov 2022 42 firiem, organizácií a jednotlivcov. Bola to príležitosť zvýšiť povedomie o lokálnom výrobnom bohatstve, ľudskom potenciáli, technologických inováciách. Pre firmy to tiež bola príležitosť osloviť nových zákazníkov a predstaviť sa ako atraktívny zamestnávateľ. Podujatie sa uskutočnilo v centre mesta Prešov na Hlavnej a Floriánovej ulici. Počas trojdňového podujatia si mohli návštevníci vyskúšať jednotlivé produkty, zapojiť sa do ich výroby, byť súčasťou interaktívnych workshopov a participovať na rôznych aktivitách od regionálnych tvorcov. Svetový unikát na východe Slovenska – Slovenské opálové bane predstavili novinky, ktoré v uplynulých mesiacoch zatraktívnili toto miesto. Street drink zónu pri hlavnom pódiu spolu tvorili liehovar, pivovar a tiež zástupca z oblasti vína. Okrem prezentujúcich stánkov bol súčasťou podujatia bohatý kultúrny program. Vystúpili lokálne kapely, miestni umelci a priestor dostal aj divadlo a film. V rámci podujatia sa v centre mesta uskutočnil aj úspešný Street Food Festival pri Konkatedrále sv. Mikuláša, ktorý bol zárukou výnimočného gastronomického zážitku s výberom miestnej aj exotickej kuchyne. Poklady regiónu organizoval Park kultúry a oddychu a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš. Prešov Street Food Festival organizovali tri mestské firmy – Technické služby mesta Prešov, Dopravný podnik mesta Prešov a Park kultúry a oddychu. Svetový deň výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov v roku 1945. 13. ročník Svetového dňa výživy v Prešove sa niesol v znamení jedál z ovocia a jedál s pridaním ovocných zložiek. Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií. Cenu primátorky mesta Prešov získali Citrónové rezy, ktoré pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Zemplínska. Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov. Za svoju prácu získali ocenenie: Mária Grejtáková - hlavná kuchárka v ZŠ Československej armády 22, ktorá pripravovala aj bezlepkové jedlá, Lenka Hudoková - vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Jurkovičova, Beáta Bednarčáková – vedúca zariadenia školského stravovania v MŠ Antona Prídavka, Jitka Macejová – kuchárka v ZŠ Šrobárova, bezlepkovú stravu pre deti pripravovala od roku 2014, Alena Hajtolová – vedúca zariadenia školského stravovania v ZŠ Šmeralova. Svetový deň výživy však nebol iba o jedlách, ale aj o užitočných radách z oblasti zdravého stravovania. Mesto Prešov bolo známe tým, že dlhodobo venovalo zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už prešovská samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, mali úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. Mestský úrad v reakcii na výzvu Európskej komisie s názvom Healthy Lifestyle 4 All si vybral tri projekty zamerané na deti a mládež. Išlo o dve tradičné podujatia – Medzinárodný deň mlieka a Svetový deň výživy, ktorých cieľom bolo zvýšiť povedomie o správnom stravovaní a zdravom životnom štýle v základných školách. Tretím projektom bol športový festival Wannado, ktorý mal v roku 2022 v Prešove premiéru. Do výberu boli zaradené projekty z 11 európskych krajín, medzi ktoré sa dostal Prešov ako jediná samospráva zo Slovenska. Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu “Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty”. Jedným z cieľov tohto projektu bola podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch. Projekt tiež umožňoval flexibilný prístup k zostave jedálneho lístka, t.j. akceptovanie náboženských požiadaviek, národnostných špecifík a podobne, a tiež znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných.
RkJQdWJsaXNoZXIy NTQ1MzM3