Kronika mesta Prešov rok 2019

Kronika mesta Prešov 2019 51 Minit Slovakia vlani vykázal tržby 26 miliónov € pri strate mínus rovné tri milióny eur. Prešovčania Marián Horváth, Zdenko Grejták a Július Ružbacký a ich firma Frost narástli na 21,3 milióna € pri rekordnom zisku vyše 1,8 milióna €. Podnikateľský model jedného z najväčších pekárenských závodov na Slovensku fungoval na dodávkach mrazeného pečiva priamo do maloobchodných sietí. Reťazce si pritom mrazené pečivo dodané z Prešova dopekali a predávali svojim zákazníkom. Firma vyvážala okolo 90 % svojej produkcie do zahraničia – Česka, Poľska a Maďarska. Na trhu s balenými croissantmi prešovská firma bojovala s európskym gigantom – gréckou pekárenskou skupinou Chipita, ktorá neďaleko Dunajskej Stredy budovala nový závod za 63 miliónov €. Budovanie miestnych a regionálnych sietí sociálnej ekonomiky a podnikanie ako nástroj k dosahovaniu spoločensky prospešných cieľov v mimovládnych neziskových organizáciách to bolo témou odborného seminára, ktorý sa uskutočnil 11. septembra v Prešove. Podujatie sa konalo v rámci Iniciatívy Európskej Komisie European Social Economy Regions 2019. Organizoval ho Odbor sociálnej ekonomiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Implementačná agentúra MPSVR SR a Prešovský samosprávny kraj. Hovorilo sa tam o sociálnej ekonomike, o tom, ako využívať podnikanie primárne k dosahovaniu spoločensky pospešných cieľov a zároveň aj o skúsenostiach s implementáciou sociálneho podnikania v Prešovskom kraji. Účastníci odborného seminára dostali dôležité informácie o budovanej sieti Regionálnych center sociálnej ekonomiky, ktoré poskytovali záujemcom o sociálne podnikanie bezplatnú podporu. V dňoch 9. – 11. októbra sa uskutočnili v Prešove farmárske trhy. Organizátorkou podujatia bola Lýdia Kopčáková a neskrýva potešenie nad tým, že si trhy získali svojich priaznivcov nielen spomedzi návštevníkov, ale aj výrobcov z celého Slovenska. Tento rok sa ich prihlásilo okolo 40, čo bolo viac ako kedykoľvek predtým. Medzi nimi aj takí, ktorí v Prešove ešte nikdy neboli. Ohlásili sa napríklad aj vinári z Modry, aby dali Prešovčanom ochutnať svoj burčiak, či farmár z Maďarska, ktorý vyrábal ochutený pastovaný med. Ochucoval ho napríklad zázvorom, malinou, marhuľou, vareným vínom a dokonca aj čokoládou. Z Čiech zase prišiel skúsený korenár s pestrou ponukou korenín, ktoré neboli bežne v predaji. Zaujímavosťou trhov boli výrobky z ručne zbieraného maku, napríklad makové múky, mak hnedý, biely, tmavý či makový olej. Tiež rôzne stopercentné šťavy z arónie s rôznymi príchuťami. V ponuke boli aj mäsové výrobky, ale aj cukrárenské od výrobcov z Prešova. Prišiel aj majster na domáce štrúdle z Prievidze. Každý večer sa vrátil domov, v noci napiekol štrúdle, aby ráno mohol predávať čerstvé. Ľudia túžili po kvalite výrobkov a miest, kde si ich mohli kúpiť, nebolo veľa. Posledný deň trhov organizátori pripravili ukážky jesennej výsadby a rozmnožovania drevín s Eduardom Jakubekom, aj kultúrny program. Za kvalitnými potravinami, čapovanou kozmetikou či drogériou výlučne bez obalu mohli obyvatelia Sekčova od 6. decembra chodiť aj do obchodného centra Opál na Sekčove. Dali sa tu kúpiť rôzne druhy múky, strukoviny, koreniny, ale aj zmesi korenín, sója, rôzne druhy cestovín, obilniny, vločky, sušené ovocie, oriešky, sypané čaje, káva, cukor, suroviny na pečenie, sušienky, raw tyčinky či gumené cukríky. V ponuke boli aj oleje. Okrem potravín tu záujemcovia našli aj čapovanú ekologickú drogériu – čistiace prostriedky, prostriedky na pranie, tekuté mydlo, prírodnú slovenskú a českú kozmetiku a mnoho ekologických pomôcok do domácnosti.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTQ1MzM3