Kronika mesta Prešov rok 2016

Kronika mesta Prešov 2016 101 diplomy a vecné ceny. Ako sa porota zhodla, súťaž splnila svoje poslanie. Aj vďaka nej sa podarilo vytvoriť priestor nielen pre prezentáciu, ale aj vzájomné porovnanie sólistov v speve. 13. októbra usporiadala Štátna vedecká knižnica v Prešove vedeckú konferenciu s medzinárodnou účasťou pod názvom Osobnosti miest a regiónov v knižnej kultúre a dobových prameňoch . Tematicky bola venovaná výskumu osobností kultúry, školstva a dejín nadregionálneho chrakteru a hodnoteniu ich života a diela. Skvelý úspech sa podaril prešovskému kuchárovi Petrovi Krištofovi. V tvrdej konkurencii počas medzinárodnej súťaže zaujal natoľko, že domov cestoval s tretím miestom. Mestu aj krajine tak na olympiáde kuchárov a cukrárov koncom októbra urobil fantastické meno. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 národných tímov, 52 regionálnych tímov a individuálnych kuchárov a cukrárov, me dzi ktorými súťažil aj Peter, bolo približne 600. Podujatie navštívilo počas jeho trvania približne 28 -tisíc návštevníkov. Peter Krištof ako kuchár pripravil jedlo nazývané finger food, čo v preklade znamená jedlo „na jedno sústo“. Spolu s tým to bolo tiež 5-chodové menu. Dva finger foody boli studené, dva teplé. Keďže z každého jedla musel pripraviť celkovo 6 kúskov, jeho tabuľa mala dokopy 24 kúskov tejto špeciality. Vytvorené 5-chodové menu, ktoré predstavil, nemalo absolútnu premiéru. Už s ním vyhral v roku 2014 striebro v Luxembursku. Víťazné menu tvoril zemiakový koláč zo sladkých zemiakov, jahňacia panenka na grilovanej polente, pralinka z Mago, Wasabi a papaya, sendvič s marinovaným pstruhom. Na Medzinárodnej barmanskej súťaži Eurocup, ktorá sa uskutočnila v Športovej hale Hotelovej akadémie sa 9. a 10. novembra predstavilo celkovo 86 súťažiacich. Tí prišli nielen zo Slovenska, ale aj z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Portugalska, Slovinska, Talianska a Ukrajiny. Slovensko reprezentovalo až 28 družstiev. Budúci barmani si medzi sebou zmerali sily už po 24-krá t. Účastníci súťažili v dvoch hlavných kategóriách – Klasik (jednotlivci, aj družstvá) a Flair. Okrem toho bol pre nich pripravený aj vedomostný test, ktorý preveril ich znalosti z teoretickej časti prípravy nápojov. Cieľom podujatia bolo vytvoriť priestor pre mladých barmanov, pre žiakov, ktorých barmanstvo baví a chcú sa v ňom zdokonaľovať, chcú sa v ňom presadiť a chcú vidieť niečo nové. Okrem súťaže bol počas celého trvania podujatia pripravený aj bohatý odborný program realizovaný poprednými slovenským i barmanmi. Tomáš Gyén hovoril o aktuálnych barmanských trendoch, Rasťo Kubáň odprezentoval klasický koktail, suché Martini a bývalý absolvent školy Martin Župina predstavil bar, v ktorom aktuálne pôsobil. Súčasťou podujatia bol aj Deň otvorených dverí na Hotelovej akadémii v Prešove. Eurocup získal za minulé ročníky vysoký kredit a bol aktuálne najväčšou súťažou pre mladých barmanov na Slovensku. Svojím rozsahom sa radil medzi najväčšie podujatia svojho druhu v Európe. Podujatie sa uskutočnilo pod záštitou Asociácie európskych škôl hotelierstva a turizmu, Slovenskej barmanskej asociácie a Prešovského samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom súťaže bola Hotelová akadémia v Prešove. Piatich Prešovčanov ocenili 15. novembra v Bardejove na piatom ročníku me dzinárodnej výstavy 5. Bardaf International Exhibition bardejovského fotoklubu Bardaf. Výstave predchádzala súťaž umeleckej fotografie pod patronátom Medzinárodnej federácie umeleckej fotografie FIAP so sídlom v Luxemburgu a Slovenskej federácie fotografov . Partnermi súťaže a výstavy boli každoročne Mesto Bardejov a Slovenská národná komisia pre UNESCO. Medzinárodná porota posudzovala päť kategórií fotografií, šport - dynamika, krajina, voľná téma, cestovanie a kultúrne dedičstvo UNESCO. Súťažili fotografi zo 41 krajín. A veľký počet cien pripadol v tomto ročníku práve prešovským fotografom združeným v prešovskom fotoklube PAF 5,6. Zlatú medailu FIAP v kategórii kultúrne dedičstvo UNESCO získal Erich Reichel. Strieborná medaila Bardaf v kategórii krajina sa ušla Štefanovi Rejtovi. Bronzovú medailu Bardaf v kategórii krajina získal František Trusa, ktorý bol ocenený aj v kategórii šport – dynamika čestným uznaním Bardaf. Patrik Minar získal v kategórii šport – dynamika bronzovú medailu Bardaf. Slávko Hudák bol tiež ocenený čestným uznaním Bardaf v kategórii šport – dynamika. V dňoch 15. – 16. novembra bola Stredná odborná škola technická v Prešove už 22. raz organizátorom súťaže Mladý remeselník. Súťažiaci súperili v odboroch murár, strechár a stolár. Išlo o

RkJQdWJsaXNoZXIy NTQ1MzM3